Jelen oldal célja bemutatni a különböző bevallási módszereket, képernyőképekkel és letölthető dokumentumokkal segíteni az "Adó 1% felajánlás"-t.

Mi az az adó 1+1%?

Minden magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, jogosult az adója 1+1%-áról rendelkeznie és azt valamely nonprofit szervezetnek, egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak felajánlani.

Személyi jövedelemadója egy százalékát minden olyan magánszemély felajánlhatja, akinek adófizetési kötelezettsége van, és aki a személyi jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, illetve részletfizetési vagy fizetési halasztási engedélyt kapott a NAV-tól.
 
Az szja 1+1% felajánlása az adófizetőnek nem kerül semmibe, a kedvezményezettek részére értékük azonban felbecsülhetetlen. Amennyiben az adófizető állampolgár nem rendelkezik az egy százalék felajánlásáról, úgy az összeg az állam pénztárában kerül, mint befizetett ad.

Forrás: ado1szazalek.com

Tartalomjegyzék

A SEED Alapítvány adószáma: 19014812-2- 41

A különböző bevallási módozatokon ezen adószámot kell feltüntetni, ha kedvezményezettnek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítványt szeretnéd megjelölni!

Nyilatkozás elektronikus úton a magyarorszag.hu címen keresztül

Akik rendelkeznek ügyfélkapu hozzáféréssel, azok számára ezt a módszert javasoljuk az egyszerűsége és gyorsasága miatt.

1. Belépés a magyarorszag.hu címen

Bármilyen böngészőből meg kell nyitni a magyarorszag.hu webcímet, majd az oldal tetején a BELÉPÉS gombra kattintva lehet eljutni a bejelentkezési ablakhoz.

magyarorszag.hu főoldal

A belépés oldalon szükséges megadni a saját felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót. Az adatok begépelése után a BELÉPÉS gombra szükséges kattintani. Az adatok megadása után kis várakozás után beléptetett a rendszer - vagy hibaüzenetként visszajelzi a belépés sikertelenségének okát.


magyarorszag.hu belépési oldal

2. eSZJA portál megnyitása

A főoldal megnyitása után a baloldali sávban levő menübe bele lett téve egy menüpontként, hogy ESZJA PORTÁL. Erre kell kattintani, vagy ezt a linket megnyitni: https://gate.gov.hu/sso/ap/ApServlet?partnerid=ESZJA

A portál főoldalán két "doboz" fog látszani, a baloldali világos színű az adóbevallással kapcsolatos, a jobboldali lila színű pedig az 1+1%-al. Nekünk ez utóbbi kell.

eSZJA Portál főoldala

Megjegyzés: A leírás készítésekor a készítő már nyilatkozott, így a további képernyőképek az eSZJA kézikönyvéből illetve interneten talált képekből kerülnek megjelenítésre.


A lila dobozban levő NYILATKOZOM gomb megnyomásával lehet a kitöltést elkezdeni. A nyilatkozatnál meg kell adni a SEED Alapítvány adószámát (ami ). Ezt beírva az Alapítvány hivatalos neve jelenik meg (Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány).

Érvényesítés

Nagyon fontos, hogy a bevallás elmentése után ne felejtsd el az ÉRVÉNYESÍTÉS gombot is megnyomni. Az ÉRVÉNYESÍTÉS gomb megnyomásáig a bevallás ugyan elmentésre kerül a szerveren, de nem számít beküldöttnek.

A beküldés sikerességéről érdemes meggyőződni, akkor sikeres, ha a lila dobozban egy nagy zöld pipa jelenik meg, és a NYILATKOZOTT felirat. A FELAJÁNLÁS MEGTEKINTÉSE gombra kattintva meg lehet győződni, hogy valóban Alapítványunk kapja az 1%-ot.

Sikeres nyilatkozat jelzése 

Nyilatkozás elektronikus úton az ÁNYK programmal

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, úgy az egy ponttal korábbi módszert javasoljuk. Ám mint minden NAV űrlapot, lehetőség van ezt is az ÁNYK programmal beküldeni.

1. ÁNYK telepítése

Az ÁNYK programot a NAV weboldaláról lehet letölteni. Telepítéséhez JAVA megléte szükséges. ÁNYK telepítő közvetlen link: https://www.nav.gov.hu/data/cms36637/abevjava_install.jnlp

2. Űrlap telepítése

Az ÁNYK által kitöltendő űrlapot is le kell tölteni a NAV weboldaláról, és telepíteni szükséges. Esetünkben ez a 17EGYSZA nevű űrlap. Az űrlap ide kattintva tölthető le.

3. Űrlap kitöltése

Az űrlapot az ÁNYK-ban kell megnyitni, és abban kitölteni. A kedvezményezett adószámához ne felejtsd el a 19014812-2-41 számot beírni.

17EGYSZA űrlap kitöltve az ÁNYK-ban

4. Űrlap beküldése

Lehetőség van az ÁNYK-ból közvetlenül beküldeni a NAV-hoz az űrlapot. Ehhez az ÁNYK főmenüjében a KAPCSOLAT AZ ÜGYFÉLKAPUVAL majd a NYOMTATVÁNY MEGJELÖLÉSE ELEKTRONIKUS BEKÜLDÉSRE menüpontot kell választani.

ÁNYK-n kereszütli űrlapbeküldés

Amennyiben minden mezőt helyesen lett kitöltve, úgy az ÁNYK erről értesít minket, s elmenti a nyomtatványt.

Hibátlan nyomtatvány visszajelzése

Végezetül már csak be kell küldeni a NAV számára, amihez szükség lesz az Ügyfélkapus azonosító adatokra. A beküldést az ÁNYK főmenüjében a KAPCSOLAT AZ ÜGYFÉLKAPUVAL majd a NYOMTATVÁNY KÖZVETLEN BEKÜLDÉSE AZ ÜGYFÉLKAPUN KERESZTÜL menüpontot kell választani (vagy megnyomni a CTRL+K billentyűket).

Nyomtatvány beküldése

A sikeres beküldésről az ÁNYK értesítést küld, valamint az Ügyfélkapu is küld email megerősítést az ott megadott email címre. Érdemes ezen értesítések meglétét ellenőrizni.

Nyilatkozás nem elektronikus úton

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, március 15-ig telefonon vagy elektronikus úton kérhetik, hogy a NAV a bevallási tervezetet papíralapon, postán küldje el számukra. Amennyiben nem kérik március 15-ig a postázást, akkor adóbevallási tervezetüket már csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálatán tekinthetik meg. Az SZJA 1%-át ez esetben is felajánlhatják civil célokra. Kérjük, hogy gondosan töltsék ki mellékelt nyomtatványt, amelyet 2018. május 22-ig juttathatnak el az adóhivatalhoz postai úton a területileg illetékes kirendeltségnek küldve vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen.

Hasznos linkek